Ontmoet de nieuwe garde

Wonen

Traditioneel gezien is het lastig om met de ‘gevestigde orde’ van ontwerpers te wedijveren. Toch is op dit moment het niveau bij aanstormend talent ongekend hoog.

Floris-h

 
Floris Hovers
Floris Hovers studeerde in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. Bij hem geen conceptuele benadering, maar Flessenbootjes, de Stoklamp, Plankmeubels, de Fixed chair en de inmiddels iconische serie ArcheToys. Zijn ontwerpen – meubels, verlichting en miniaturen – verrassen door hun ontwapenende eenvoud. Geen abstract minimalisme, maar het eindresultaat van een langdurig proces van reduceren. Wat overblijft is de essentie, een bijna cartooneske compositie van vorm, constructie en kleur, bereikt in een samenspel tussen mens en machine. Veel van zijn producten verraden een ietwat naïeve, speelse benadering. ‘Mijn ontwerpen moeten leesbaar en herkenbaar zijn.’

Robot-iq

 
Atelier Robotics
Een robot kun je kunstjes leren en braaf laten doen wat je hem opdraagt. Je kunt hem ook uitdagen door hem onverwachte dingen te laten doen. Dat laatste deden designers Søren Blomaard, Dimitrios Iakovou en Anne-Lise Heydra, toen ze hun Fiber Pattern Lamps dooreen omgebouwde industriële lasrobot lieten maken. De lampen lijken op het eerste gezicht in volstrekt geometrische patronen gesponnen uit glasvezeldraden. Doordat de robot echter is geprogrammeerd om op willekeurige momenten uit de band te springen, laat elke lamp weer unieke onregelmatigheden zien.

Tjimke-db

 
Tjimke
Spiegeltje, spiegeltje… Tjimke laat zien dat je in een spiegel niet perse jezelf hoeft te bewonderen. Je kunt ook de spiegel bewonderen die je een andere kijk op de werkelijkheid geeft. Het lustereffect in de spiegels, zoals bij olie op een plas water of op de vleugels van een libelle, levert verassende beelden op. De Picturesque Mirrors zijn gemaakt van spiegelglas met daaroverheen een laagje epoxyhars waarin verschillende pigmenten zijn gestold. Omdat het fabricageproces zich slechts in beperkte mate laat sturen is elke spiegel uniek.

Alex-w

 
Alex de Witte
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat symmetrie, herhaling, balans en harmonie met de natuur de menselijke opvattingen over perfectie, en daarmee van schoonheid, bepalen. Zouden die opvattingen te beïnvloeden zijn, vraagt Alex de Witte zich af. En is hij in staat ideeën over symmetrie en balans te laten stollen in glas? Dat zijn de vragen die hij tracht te beantwoorden door het maken van zijn glazen lampen, de Big Bubbles. Het klinkt paradoxaal, maar op het moment dat het ‘toeval’ zich nog laat sturen, is de lamp voltooid.

Joost-vb

 
Joost van Bleiswijk
Nut en gebruiksmogelijkheden zijn voor Joost van Bleiswijk niet het beginpunt van het ontwerpproces. Hij start vanuit zijn fascinatie voor een bepaalde vorm en onderzoekt hoe bepaalde gebruiksvoorwerpen er door de eeuwen heen uitzagen. Deze benadering geeft hem de vrijheid om in zijn eigen tempo te ontwerpen, met de materialen die hij zelf kiest en zonder een specifieke doelgroep op het oog te hebben. Zijn beroemd geworden No Glue No Screw-collectie is nog niet uitontwikkeld, maar hier laten wij u een Sketch Kast van zijn hand zien.