Spectrum Ijhorst bijzettafel

Wonen

De IJhorst bijzettafeltjes zijn in 1953 door kunstenaar Constant Nieuwenhuys ontworpen. Het ranke onderstel en eenvoudige vormtaal maken dit een tijdloos ontwerp dat geliefd is bij liefhebbers van vintage design. De IJhorst tafeltjes zijn kenmerkend voor een keerpunt in het oeuvre van Constant, ze markeren de overgang van zijn Cobra-jaren naar het begin van zijn New Babylon-project.
Het zwart geëpoxeerde onderstel (RAL 9005) van de tafeltjes wordt gevormd door een constructie van dun draadstaal dat op een elegante manier druk- en trekkrachten zichtbaar maakt. Het kenmerkende onderstel past volledig in de tijdgeest van de jaren vijftig en oogt nog steeds modern. Ontwerpers als Charles & Ray Eames en een kunstenaar als Naum Gabo gebruikten een vergelijkbaar helder lijnenspel waarin constructie en esthetiek samen vallen.

Het blad is verkrijgbaar met een Amerikaans notenfineer of met mat laminaat (robijnrood, lever en zwart). Het grootste formaat (L) is daarnaast ook verkrijgbaar met helder of gerookt glas en met RVS onderstel.